Mødenr. |
89 Gå-hjem-møde VEST
|
|
|
Tidspunkt |
Tirsdag den 9. maj 2017, kl. 16.00 – 18.30 |
|
|
Sted |
VIA University College Chr. M. Østergaårdsvej 4 Horsens |
Vest-gruppen under ATV Jord og Grundvand v/ lektor, ph.d. Theis Raaschou Andersen, VIA University College, hydrogeolog Johan Linderberg, VandCenter Syd, og miljøtekniker Steffen Gram Lauridsen, Region Midtjylland
Lisbeth Verner, ATV Jord og Grundvand,
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
- Velkomst
v/ miljøtekniker Steffen Gram Lauridsen, Region Midtjylland
- Jordvarmeteknologier til forsyning af huse og kontorbygninger
- v/ docent Søren Erbs Poulsen, VIA University College
Der gives i præsentationen en kort gennemgang af eksisterende metoder til udnyttelse af jordvarme. Herefter præsenteres igangværende forskning på VIA UC inden for ny jordvarmeteknologi, hvor der blandt andet fortælles om et kombineret faskine- og jordvarmeanlæg samt forsyning af kontorbygninger med sommerlageret solvarme.
- Fremtidens energiforsyning i nye boligområder vil også være varmepumpebaseret
v/klimachef Morten Mejsen Westergaard, Middelfart Kommune og koordinator i klima og bæredygtighed, Torsten Zink Sørensen, Kolding Kommune
I landsbyen Båringe har Middelfart Kommune boret 19 vertikale jordvarmeboringer til nye boliger som de første i Danmark. Hvorfor har de gjort det? Hvordan gjorde de? Hvad koster det? Hvad er overvejelserne? og hvad er perspektiverne fra den kommunale vinkel. Oplægget er dialogorienteret og ikke teknisk.” Se evt. http://www.tv2fyn.dk/artikel/100-meter-dybe-huller-til-jordvarme Oplægget flankeres med en anden løsning fra landsbyen Vester Nebel, hvor Kolding Kommune ønsker at kunne tilbyde en fjernvarmeløsning, selvom området ligger for langt væk fra det eksisterende fjernvarmenet, til at kunne tilsluttes. Derfor arbejdes der med en model, der baseres på fælles jordvarme og varmepumpe.
- Screening af mulighederne for geologisk varmelagring
v/ senior geolog Claus Ditlevsen, GEUS
Varme- og energisektoren i Danmark er i disse år i gang med en gennemgribende omstilling til vedvarende energi. Det omfatter dels en kraftig udbygning med anlæg der udnytter sol og vind og i et vist omgang også geotermiske anlæg. Imidlertid kan solvarme primært udnyttes/produceres i sommer halvåret og vindmøllestrøm produceres endnu mere ujævnt, som vinden blæser. Derfor er en af de store udfordringer ved omstillingen til vedvarende energi at kunne lagre den overskydende produktion til der brug for den, typisk om vinteren. En nærliggende måde at lagre overskudsvarme på er at udnytte de eksisterende geologiske formationer som lager. Herved spares bl.a. betydelig plads på overfladen, hvilket især kan være en fordel i byområder.
De senere års forskning har imidlertid vist at det ikke alle geologiske formationer der er lige velegnede til at gemme varme og det derfor er nødvendigt at tage højde for de lokale geologiske forhold når man planlægger og dimensionerer et underjordisk varmelager. Da fjernvarmeværker og andre energiproducerende virksomheder er spredt over hele landet er det vigtigt kan at have et overblik over de lokale geologiske muligheder og omtrentlige anlægsomkostninger ved at etablere et geologisk varmelager. Med støtte fra statens Energitekniske Udviklings- og Demonstrations-Program (EUDP) er der derfor igangsat en landsdækkende kortlægning / screening af mulighederne for geologisk varmelagring. Nogle foreløbige resultater af dette arbejde vil blive fremlagt og diskuteret.
- Afrunding og diskussion af dagens oplæg (fremtidsudsigterne for jordvarme i Danmark)
v/ miljøtekniker Steffen Gram Lauridsen, Region Midtjylland
- Let anretning og afslutning
Der vil være mulighed for at stille spørgsmål efter hvert indlæg samt fælles debat.
Nærmere oplysninger fås ved henvendelse til Theis Raaschou Andersen, VIA UC, på e-mail
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
|